Kalarepka na słodko, warte wypróbowania .
Kuszący smak kalarepy i rodzynek...
Na początek kalarepa starannie ją obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Rodzynki zalewamy gorącą wodą po 5 minutach wyjmujemy i osuszamy. Jeśli mamy duże rodzynki, wówczas przekrawamy je na pół.
Wyjątkowości surówce dodadzą również orzechy włoskie,które sparzymy by łatwiej obrać ze skórki.
Na desce do krojenia siekamy drobno natkę pietruszki.
Tak przygotowane składniki przekładamy do dużej miseczki i mieszamy wraz z majonezem. Surówkę doprawiamy do smaku.
Surówka z kalarepy na słodko:
Kuszący smak kalarepy i rodzynek...
Na początek kalarepa starannie ją obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Rodzynki zalewamy gorącą wodą po 5 minutach wyjmujemy i osuszamy. Jeśli mamy duże rodzynki, wówczas przekrawamy je na pół.
Wyjątkowości surówce dodadzą również orzechy włoskie,które sparzymy by łatwiej obrać ze skórki.
Na desce do krojenia siekamy drobno natkę pietruszki.
Tak przygotowane składniki przekładamy do dużej miseczki i mieszamy wraz z majonezem. Surówkę doprawiamy do smaku.
- 400 g kalarepki
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- pietruszka natka
- majonez
- przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny
Komentarze
Prześlij komentarz