Przejdź do głównej zawartości

Surówki do obiadu - Surówka z kalarepy na słodko

Kalarepka na słodko, warte wypróbowania .
Kuszący smak kalarepy i rodzynek...
Na początek kalarepa starannie ją obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Rodzynki zalewamy gorącą wodą po 5 minutach wyjmujemy i osuszamy. Jeśli mamy duże rodzynki, wówczas przekrawamy je na pół.
Wyjątkowości surówce dodadzą również orzechy włoskie,które sparzymy by łatwiej obrać ze skórki.
Na desce do krojenia siekamy drobno natkę pietruszki.
Tak przygotowane składniki przekładamy do dużej miseczki i mieszamy wraz z majonezem. Surówkę doprawiamy do smaku.

Surówka z kalarepy na słodko:
  • 400 g kalarepki
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • pietruszka natka
  • majonez
  • przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Surówka z marchwi na słodko z rodzynkami

Doskonała surówka do kurczaka . Połączenie marchewki z rodzynką - sama słodycz... Do przygotowania surówki potrzebujemy marchewki, którą myjemy pod zimną wodą, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Kolejnym ważnym składnikiem są jabłka, które po umyciu obieramy ze skóry i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miseczki wkładamy rodzynki i moczymy je w gorącej wodzie. Po kilku minutach wyjmujemy i osuszamy. Marchew, jabłko i rodzynki zalewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym i mieszamy. Tak przygotowaną surówkę doprawiamy do smaku. Przepis na surówkę z marchwi na słodko z rodzynkami : 400 g marchwi 2 jabłka 40 g rodzynek pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego przyprawy: sól, cukier

Surówka z pomidora i papryki w majonezie

Ostatnio na obiad były ziemniaczki i schabik ale co do tego. Wypada podać jakąś wyjątkową suróweczkę. Miałam dojrzałe pomidorki i zieloną paprykę, które postanowiłam wykorzystać. Niby takie proste składniki a surówka wyjątkowa. A teraz od początku. Na surówkę do obiadu z pomidora i papryki będziemy potrzebować świerze i zdrowe warzywa. Pomidor należy sparzyć aby z łatwością odchodziła skórka. Gdy już obraliśmy, kroimy na drobne kosteczkę. Paprykę również parzymy bo nigdy nie wiadomo czym ją potraktowano. Jej nie obieramy ze skóry tylko kroimy w kostkę. Wszystkie składniki starannie mieszamy z dodatkiem soli. Odstawiamy na krótką chwilę i dodajemy 2 łyżki majonezu. Życzę smacznej surówki do obiadu z pomidora i papryki . Surówka z papryki i pomidora w majonezie - przepis: dojrzały pomidor papryka (ja użyłam zielonej) 2- 3 łyżki majonezu sól do smaku

Surówki do obiadu - surówka z białej kapusty, ogórka kiszonego z majonezem

Surówka do obiadu, którą często wykorzystuję do dań z kurczakiem ale nadaje się do każdego rodzaju mięsa. Podstawowym składnikiem jest biała kapusta, którą szatkujemy i solimy. Wybieramy świeże, zielone ogóreczki, które po umyciu obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. A teraz czas na posiekanie szczypiorku, umycie jabłek, obranie ich ze skóry i starcie na tartce op grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Przepis na surówkę z białej kapusty, ogórka kiszonego i majonezu: 400 g kapusty białej 2 ogórki kiszone duże jabłko (2) szczypiorek majonez sól, cukier do smaczku