I znów nie wiedziałam jaką surówkę przygotować do obiadu, wybór padł na czerwoną kapustę, smacznie z a zarazem kolorowo.
Po pierwsze kapustę szatkujemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Dodajemy go po to by pozostał piękny kolor.
Kolejnym krokiem jest sparzenie cytryny, obranie jej i pokrojenie w kostkę, jeśli są pestki usuwamy je. Zawsze można je zasadzić . Dojrzałe jabłuszka myjemy i obieramy ze skórki po czym kroimy w kostkę.
Między czasie gotujemy wino i dodajemy do niego wcześniej wymieszany cukier z żółtkiem. Pozostawić sos do wystygnięcia.
Składniki surówki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i cukrem do smaku (oczywiście jeśli chcemy). Tak przygotowaną surówkę polewamy naszym sosem winnym.
Smacznego:)
Kapusta czerwona w połączeniu z czerwonym wytrawnym winem to niebanalne rozwiązanie na dodatek do obiadu.
Surówka z czerwonej kapusty z czerwonym witrawnym winem:
Po pierwsze kapustę szatkujemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Dodajemy go po to by pozostał piękny kolor.
Kolejnym krokiem jest sparzenie cytryny, obranie jej i pokrojenie w kostkę, jeśli są pestki usuwamy je. Zawsze można je zasadzić . Dojrzałe jabłuszka myjemy i obieramy ze skórki po czym kroimy w kostkę.
Między czasie gotujemy wino i dodajemy do niego wcześniej wymieszany cukier z żółtkiem. Pozostawić sos do wystygnięcia.
Składniki surówki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i cukrem do smaku (oczywiście jeśli chcemy). Tak przygotowaną surówkę polewamy naszym sosem winnym.
Smacznego:)
Kapusta czerwona w połączeniu z czerwonym wytrawnym winem to niebanalne rozwiązanie na dodatek do obiadu.
- 400 g kapusty czerwonej
- 2 średnie jabłka
- kieliszek wina czerwonego (wytrawne)
- 1 żółtko
- cytryna
- przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny
Komentarze
Prześlij komentarz