Doskonałe połączenie smaku groszku i papryki konserwowej z wyjątkową cykorią tworzą niebanalną surówkę do obiadu dla rodziny na codzień i od święta.
Na początku z cykorii usuwamy uszkodzone liście, wycinamy gorzki miąższ u nasady korzeni starannie płuczemy. Kolejnym krokiem jest poszatkowanie cykorii.
Troszeczkę się namęczymy , gdyż paprykę z groszkiem miksujemy. Szczypiorek siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą z dodatkiem oleju.
Na sam koniec doprawiamy do smaku według uznania.
Przepis na surówkę z cykorii z papryką i groszkiem konserwowym:
Na początku z cykorii usuwamy uszkodzone liście, wycinamy gorzki miąższ u nasady korzeni starannie płuczemy. Kolejnym krokiem jest poszatkowanie cykorii.
Troszeczkę się namęczymy , gdyż paprykę z groszkiem miksujemy. Szczypiorek siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą z dodatkiem oleju.
Na sam koniec doprawiamy do smaku według uznania.
- 300 g cykorii
- 50 g groszku konserwowego
- papryka konserwowa
- szczypiorek
- 1- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz
- sok z cytryny
Komentarze
Prześlij komentarz