Przejdź do głównej zawartości

Surówki do obiadu - wyjątkowa surówka z pora, grzybów marynowanych i pomidora

Wyjątkowa surówka do obiadu na codzień i od święta.
Podstawowym składnikiem surówki są pory, które obieramy, odcinamy im ogonki jak i liście. Po czym przecinamy je na pół i puczemy pod bieżącą wodą, gdyż często wewnątrz jest trochę piachu, kroimy na paseczki.
Wybieramy dojrzałe pomidory, wkładamy do garnuszka i zalewamy wrzącą wodą aby ładnie odeszła skóra. Gdy obierzemy już pomidory to kroimy je ostrym nożem na ćwiartki.
Grzybki marynowane siekamy jeśli nie uciekną nam z deski do krojenia ;)Składniki przekładamy do miseczki i mieszamy ze śmietaną. Aby surówka nabrałą charakteru mieszamy ją z łyżką musztardy (ale ilość zależy od gustu). Całość doprawiamy do smaku.
Przepis na surówkę z pora, grzybków marynowanych i pomidora:
  • 2 pory
  • 2 pomidory
  • 30 g grzybków
  • pół szklanki śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, musztarda

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Surówka z pomidora i papryki w majonezie

Ostatnio na obiad były ziemniaczki i schabik ale co do tego. Wypada podać jakąś wyjątkową suróweczkę. Miałam dojrzałe pomidorki i zieloną paprykę, które postanowiłam wykorzystać. Niby takie proste składniki a surówka wyjątkowa. A teraz od początku. Na surówkę do obiadu z pomidora i papryki będziemy potrzebować świerze i zdrowe warzywa. Pomidor należy sparzyć aby z łatwością odchodziła skórka. Gdy już obraliśmy, kroimy na drobne kosteczkę. Paprykę również parzymy bo nigdy nie wiadomo czym ją potraktowano. Jej nie obieramy ze skóry tylko kroimy w kostkę. Wszystkie składniki starannie mieszamy z dodatkiem soli. Odstawiamy na krótką chwilę i dodajemy 2 łyżki majonezu. Życzę smacznej surówki do obiadu z pomidora i papryki . Surówka z papryki i pomidora w majonezie - przepis: dojrzały pomidor papryka (ja użyłam zielonej) 2- 3 łyżki majonezu sól do smaku

Surówka z marchwi na słodko z rodzynkami

Doskonała surówka do kurczaka . Połączenie marchewki z rodzynką - sama słodycz... Do przygotowania surówki potrzebujemy marchewki, którą myjemy pod zimną wodą, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Kolejnym ważnym składnikiem są jabłka, które po umyciu obieramy ze skóry i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miseczki wkładamy rodzynki i moczymy je w gorącej wodzie. Po kilku minutach wyjmujemy i osuszamy. Marchew, jabłko i rodzynki zalewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym i mieszamy. Tak przygotowaną surówkę doprawiamy do smaku. Przepis na surówkę z marchwi na słodko z rodzynkami : 400 g marchwi 2 jabłka 40 g rodzynek pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego przyprawy: sól, cukier

Surówki do obiadu - surówka z białej kapusty, pomidora, marchwi, rzodkiewki,ogórka z majonezem

Jak wchodzę do kuchni to zawsze eksperymentuje, na ryneczku kupiłam kapustę białą i należało ją jakość wykorzystać. Postanowiłam zrobić z niej surówkę do obiadu . Aby ją wykonać poszatkowałam drobno kapustę i nasoliłam, aby była bardziej krucha posoliłam i pozostawiłąm na 10 minut. W tym czasie spażyłam pomidora, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Moje ulubione zajęcie obieranie marchwi, rzodkiewek i ścieranie ich na tartce o grubych oczkach. Z ogórkiem zielonym jest o niebo lepiej, myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam z dodatkiem soli i majonezu. Smacznego życzę:) Przepis na surówkę z białej kapusty, pomidora, ogórka, rzodkiewki, marchwi;z majonezem: 300 g białej kapusty 1 duża marchew 2 ogórki kiszone pomidor rzodkiewka majonez przyprawy: sól