Wyjątkowa surówka do obiadu na codzień i od święta.
Podstawowym składnikiem surówki są pory, które obieramy, odcinamy im ogonki jak i liście. Po czym przecinamy je na pół i puczemy pod bieżącą wodą, gdyż często wewnątrz jest trochę piachu, kroimy na paseczki.
Wybieramy dojrzałe pomidory, wkładamy do garnuszka i zalewamy wrzącą wodą aby ładnie odeszła skóra. Gdy obierzemy już pomidory to kroimy je ostrym nożem na ćwiartki.
Grzybki marynowane siekamy jeśli nie uciekną nam z deski do krojenia ;)Składniki przekładamy do miseczki i mieszamy ze śmietaną. Aby surówka nabrałą charakteru mieszamy ją z łyżką musztardy (ale ilość zależy od gustu). Całość doprawiamy do smaku.
Przepis na surówkę z pora, grzybków marynowanych i pomidora:
Podstawowym składnikiem surówki są pory, które obieramy, odcinamy im ogonki jak i liście. Po czym przecinamy je na pół i puczemy pod bieżącą wodą, gdyż często wewnątrz jest trochę piachu, kroimy na paseczki.
Wybieramy dojrzałe pomidory, wkładamy do garnuszka i zalewamy wrzącą wodą aby ładnie odeszła skóra. Gdy obierzemy już pomidory to kroimy je ostrym nożem na ćwiartki.
Grzybki marynowane siekamy jeśli nie uciekną nam z deski do krojenia ;)Składniki przekładamy do miseczki i mieszamy ze śmietaną. Aby surówka nabrałą charakteru mieszamy ją z łyżką musztardy (ale ilość zależy od gustu). Całość doprawiamy do smaku.
Przepis na surówkę z pora, grzybków marynowanych i pomidora:
- 2 pory
- 2 pomidory
- 30 g grzybków
- pół szklanki śmietany
- przyprawy: sól, pieprz, musztarda
Komentarze
Prześlij komentarz