Kolorowy dodatek do obiadu. Fantastyczna surówka z pora zachwyci każde podniebienie.
Głównym składnikiem naszej surówki są pory, którym obcinamy ogonki i liście. Następnie przekrawamy na pół i płuczemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane drobno kroimy.
Jeśli do surówki dodajemy świeżą paprykę należy ją umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona i szypułkę. Kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki płuczemy po czym drobno szatkujemy.
Aby surówka nabrała wyrazistości szykujemy sos. Do jego wykonania potrzebujemy łyżkę oleju, dwie łyżki keczupu, dwa ząbki czosnku, posiekaną natkę oraz przyprawy. Składniki mieszamy ze sobą w miseczce.
Pora i paprykę przekładamy do salaterki i polewamy sosem - mieszamy.
Życzę smacznego obiadu.
Przepis na surówkę z pora, papryki i natki pietruszki:
Głównym składnikiem naszej surówki są pory, którym obcinamy ogonki i liście. Następnie przekrawamy na pół i płuczemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane drobno kroimy.
Jeśli do surówki dodajemy świeżą paprykę należy ją umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona i szypułkę. Kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki płuczemy po czym drobno szatkujemy.
Aby surówka nabrała wyrazistości szykujemy sos. Do jego wykonania potrzebujemy łyżkę oleju, dwie łyżki keczupu, dwa ząbki czosnku, posiekaną natkę oraz przyprawy. Składniki mieszamy ze sobą w miseczce.
Pora i paprykę przekładamy do salaterki i polewamy sosem - mieszamy.
Życzę smacznego obiadu.
Przepis na surówkę z pora, papryki i natki pietruszki:
- 2- 3 pory
- papryka świeża lub konserwowa
- natka pietruszki
- łyżka oliwy
- 2 łyżki keczupu
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, cukier
Komentarze
Prześlij komentarz