Jak ja lubię jesienne obfitości przyrody. Można zaszaleć z surówkami do obiadu. Dziś proponuję surówkę z pora, papryki i selera. Wszystkie składniki połączone ze sobą czynią obiad wyjątkowy i bardzo smaczny.

Sposób wykonania surówki jest dość łatwy. Na pierwszy rzut por, obrany, umyty drobno siekamy. Seler - wybieramy tylko twarde sztuki ;)starannie obieramy ostrym nożem po czym ścieramy na tartce o grubych oczkach. Posypujemy go szczyptą kwasku cytrynowego. Świeżą i dojrzałą paprykę, ja użyłam czerwonej ale kolor nie robi różnicy, parzymy , odcinamy ogonek i czyścimy z nasionek. Tak przygotowaną kroimy na cienkie paseczki. Do wykończenia surówki z pora, papryki i selera będziemy potrzebować własnego sosu. Przydatny będzie mały garnuszek 4 łyżki oleju i po szczypcie ziół prowansalskich oraz estragonu. Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na pół godziny. Produkty surówki mieszamy ze sobą i polewamy sosem.
Własnoręcznie zrobiony sosik do surówki zawsze lepszy niż kupny naładowany chemią.
Jak zawsze życzę smacznego obiadu.
Przepis na surówkę z pora, papryki i selera:
Sposób wykonania surówki jest dość łatwy. Na pierwszy rzut por, obrany, umyty drobno siekamy. Seler - wybieramy tylko twarde sztuki ;)starannie obieramy ostrym nożem po czym ścieramy na tartce o grubych oczkach. Posypujemy go szczyptą kwasku cytrynowego. Świeżą i dojrzałą paprykę, ja użyłam czerwonej ale kolor nie robi różnicy, parzymy , odcinamy ogonek i czyścimy z nasionek. Tak przygotowaną kroimy na cienkie paseczki. Do wykończenia surówki z pora, papryki i selera będziemy potrzebować własnego sosu. Przydatny będzie mały garnuszek 4 łyżki oleju i po szczypcie ziół prowansalskich oraz estragonu. Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na pół godziny. Produkty surówki mieszamy ze sobą i polewamy sosem.
Własnoręcznie zrobiony sosik do surówki zawsze lepszy niż kupny naładowany chemią.
Jak zawsze życzę smacznego obiadu.
Przepis na surówkę z pora, papryki i selera:
- pół dużego pora
- pół selera
- papryka
- kwasek cytrynowy
- 4 łyżki oleju
- szczypta ziół prowansalskich oraz bazyli
Komentarze
Prześlij komentarz