Taką surówkę z czerwonej kapusty pamiętam z rodzinnego domu. Często tata serwował nam taką pychotę do obiadu teraz ja przygotowuję ją swojej rodzinie:) Pamiętam, że byłam jako dziecko oczarowana samym wyglądem tej surówki bordowa- hmm...
Na początek szatkujemy kapustę i koniecznie obgotowujemy w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego - właśnie stąd ten kolor.
Dwa jabłuszka myjemy i starannie obieramy po czym ścieramy na grubych oczkach naszej tartki.
Połowę cebulki obieramy i drobno kroimy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą z dodatkiem oleju i doprawiamy do smaku jeśli mamy na to ochotę.
- 400 g kapusty
- 2 średnie jabłuszka
- pół cebuli
- łyżka oleju
- przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny
Komentarze
Prześlij komentarz