Znakomita surówka obiadowa z tak popularnej u nas kapusty pekińskiej. Zaskocz czymś nowym swoją rodzinę. Ja tak zrobiłam i surówka ta podawana jest również na rodzinnych uroczystościach.
Na pierwszy ogień idzie pekińska obieramy ją z pierwszych liści, szatkujemy po czym solimy. Pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie obieramy cebulę i paprykę po czym kroimy je w kostkę.
Kolejnym krokiem jest umycie i obranie ze skórki jabłek, które będziemy ścierać na tartce o grubych oczkach.
Składniki łączymy ze sobą. Surówkę polewamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką konserwową i jabłkiem:
- mała kapusta pekińska
- papryka konserwowa (według uznania)
- 2 cebulki
- 2/3 szklanki śmietany kremówki, jogurtu naturalnego (gęstego)
- 2 jabłka
- przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny
Komentarze
Prześlij komentarz