Przejdź do głównej zawartości

Surówki do obiadu - smaczna surówka z porów w śmietanie

Gdy brak mi pomysłu na surówkę zaczynam eksperymentować. Oto jeden z moich ostatnich kulinarnych odkryć. Smaczna i delikatna surówka do obiadu z porów w śmietanie dla całej rodziny.

Tytułowym składnikiem są pory, ważne by były świeże - mięsiste - a nie zwiędłe. Porom odcinamy górne listki oraz korzonki. Tak oporządzone pory kroimy na pół i myjemy pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem jest drobne pokrojenie naszego bohatera.
Między czasie wkładamy jajka do garnuszka i gotujemy na twardo około 8 minut. Gdy jajeczka wystygną drobno je kroimy i wkładamy do kubeczka, w którym mieszamy je ze śmietana.
Tak przygotowanym sosem jajecznym polewamy pory i starannie mieszamy.
Całą surówkę doprawiamy do smaku.
Przepis na surówkę z porów w śmietanie:
  • 2 duże pory
  • 2/3 szklanki śmietany
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Surówka z pomidora i papryki w majonezie

Ostatnio na obiad były ziemniaczki i schabik ale co do tego. Wypada podać jakąś wyjątkową suróweczkę. Miałam dojrzałe pomidorki i zieloną paprykę, które postanowiłam wykorzystać. Niby takie proste składniki a surówka wyjątkowa. A teraz od początku. Na surówkę do obiadu z pomidora i papryki będziemy potrzebować świerze i zdrowe warzywa. Pomidor należy sparzyć aby z łatwością odchodziła skórka. Gdy już obraliśmy, kroimy na drobne kosteczkę. Paprykę również parzymy bo nigdy nie wiadomo czym ją potraktowano. Jej nie obieramy ze skóry tylko kroimy w kostkę. Wszystkie składniki starannie mieszamy z dodatkiem soli. Odstawiamy na krótką chwilę i dodajemy 2 łyżki majonezu. Życzę smacznej surówki do obiadu z pomidora i papryki . Surówka z papryki i pomidora w majonezie - przepis: dojrzały pomidor papryka (ja użyłam zielonej) 2- 3 łyżki majonezu sól do smaku

Surówka z marchwi na słodko z rodzynkami

Doskonała surówka do kurczaka . Połączenie marchewki z rodzynką - sama słodycz... Do przygotowania surówki potrzebujemy marchewki, którą myjemy pod zimną wodą, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Kolejnym ważnym składnikiem są jabłka, które po umyciu obieramy ze skóry i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miseczki wkładamy rodzynki i moczymy je w gorącej wodzie. Po kilku minutach wyjmujemy i osuszamy. Marchew, jabłko i rodzynki zalewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym i mieszamy. Tak przygotowaną surówkę doprawiamy do smaku. Przepis na surówkę z marchwi na słodko z rodzynkami : 400 g marchwi 2 jabłka 40 g rodzynek pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego przyprawy: sól, cukier

Surówki do obiadu - surówka z białej kapusty, ogórka kiszonego z majonezem

Surówka do obiadu, którą często wykorzystuję do dań z kurczakiem ale nadaje się do każdego rodzaju mięsa. Podstawowym składnikiem jest biała kapusta, którą szatkujemy i solimy. Wybieramy świeże, zielone ogóreczki, które po umyciu obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. A teraz czas na posiekanie szczypiorku, umycie jabłek, obranie ich ze skóry i starcie na tartce op grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Przepis na surówkę z białej kapusty, ogórka kiszonego i majonezu: 400 g kapusty białej 2 ogórki kiszone duże jabłko (2) szczypiorek majonez sól, cukier do smaczku