Gdy brak mi pomysłu na surówkę zaczynam eksperymentować. Oto jeden z moich ostatnich kulinarnych odkryć. Smaczna i delikatna surówka do obiadu z porów w śmietanie dla całej rodziny.
Tytułowym składnikiem są pory, ważne by były świeże - mięsiste - a nie zwiędłe. Porom odcinamy górne listki oraz korzonki. Tak oporządzone pory kroimy na pół i myjemy pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem jest drobne pokrojenie naszego bohatera.
Między czasie wkładamy jajka do garnuszka i gotujemy na twardo około 8 minut. Gdy jajeczka wystygną drobno je kroimy i wkładamy do kubeczka, w którym mieszamy je ze śmietana.
Tak przygotowanym sosem jajecznym polewamy pory i starannie mieszamy.
Całą surówkę doprawiamy do smaku.
Przepis na surówkę z porów w śmietanie:
Tytułowym składnikiem są pory, ważne by były świeże - mięsiste - a nie zwiędłe. Porom odcinamy górne listki oraz korzonki. Tak oporządzone pory kroimy na pół i myjemy pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem jest drobne pokrojenie naszego bohatera.
Między czasie wkładamy jajka do garnuszka i gotujemy na twardo około 8 minut. Gdy jajeczka wystygną drobno je kroimy i wkładamy do kubeczka, w którym mieszamy je ze śmietana.
Tak przygotowanym sosem jajecznym polewamy pory i starannie mieszamy.
Całą surówkę doprawiamy do smaku.
Przepis na surówkę z porów w śmietanie:
- 2 duże pory
- 2/3 szklanki śmietany
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Komentarze
Prześlij komentarz