Surówka do obiadu z pora i papryki już tak dawno nie gościła na mym stole, aż ją zrobiłam. Nie wiem od czego to zależy ale surówka z pora, za każdym razem smakuje lepiej. Mimo prostego wykonania i nie wielkich nakładów można oczarować rodzinę wyjątkowym smakiem. Nie ma nic prostszego, wystarczy zakupić ładnego, dorodnego pora, jeśli są małe i ciennki to chociaż dwa. Nie można zapomnieć o papryce czerwonej, która łagodzi smak surówki do obiadu.
Przystępujemy do dzieła, na pierwszy rzut por, odcinamy górne liście oraz korzonki. Po czym przekrawamy go na pół i jeszcze raz na pół i płuczemy pod bieżącą wodą. Piach lubi siedzieć w zakamarkach. Gdy już por jest czysty kroimy go drobno na desce do krojenia. Kolejny krok to umycie i obranie papryki. Jeśli nie dysponujemy papryką świeżą z powodzeniem można użyć konserwowej. A więc paprykę kroimy w kosteczkę. Gdy mamy już wszystkie składniki przyszykowane wystarczy tylko wymieszać je z majonezem i już gotowe. prawda, że proste.
Smacznego obiadu z surówką z pora i papryki.
Surówka do obiadu z pora i papryki:
- duży por
- papryka czerwona
- ja nie uzuwałam przypraw ale zawsze można osolić i popieprzyć ;)
Komentarze
Prześlij komentarz