Przepis na paprykę konserwową

Proponowany przepis dostałam od mojego dziadka. Jest to doskonała papryka konserwowa, która idealnie nadaje się jako dodatek do surówek obiadowych jak i zapiekanek i kanapek.

Ja robię w takich proporcjach :
na litr wody , 3/ 4 szklanki octu, pół łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru
ilość przypraw wg uznania
Do zagotowanej wody dodać cukier, sól, przyprawy a na samym końcu ocet (aby nie odparował).
Podstawowym krokiem jest przygotowanie papryki, którą myjemy, czyścimy (usuwamy gniazdka nasienne i szypułkę). Paprykę kroimy w ćwiartki lub połówki wszystko zależy od tego jakie masz słoiki i do czego chcesz ją później wykorzystać.
Ja robię w takich proporcjach :
Na litr wody ,dodaję 3/ 4 szklanki octu, pół łyżeczki soli i 1/2 szklanki cukru, ilość przypraw wg uznania.
A teraz od początku: do zagotowanej wody dodaję cukier, sól, przyprawy a na samym końcu ocet (aby nie odparował).
Wyjątkowość papryki konserwowej zależy od długości parzenia, im dłużej tym nasza papryka będzie miękciejsza. Ja gotuje około minuty (ale sam musisz wypróbować). Dużo zależy też od rodzaju kuchenki jakiej używasz.
W ososbnym garnku gotujemy zalewę . Następnie do wyparzonych słoików nakładamy paprykę i zalewamy zalewą na wierz przed zakręceniem dodajemy kroplę oleju.


Papryka konserwowa
  • papryka
  • ocet
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz