Na obiad zrobiłam żeberka w sosie i długo się zastanawiałam jaka surówka będzie najlepsza. Wybór padł na surówkę z pora, kapusty pekińskiej i selera. Zaskoczyłam się mile rezultatem. Obiad smakował znakomicie.
Co potrzebujemy: pół pora, pół selera, 1/3 kapusty pekińskiej oraz majonez, który zespoli naszą surówkę do obiadu.
Pierwszy krok to obranie pora z brzydkich liści, odcięcie ogonka i zielonych liści. Następnie przekrawamy go na pół i płuczemy po bieżącą wodą i ostrożnie siekamy nożem. Seler obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach, aby nie zaczerniał posypujemy go szczyptą kwasku cytrynowego. A co z pekińską, siekamy drobno i płuczemy na durszlaku pod bieżąca wodą. Musimy troszeczkę poczekać aż kapusta osiąknie. Tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą z dodatkiem majonezu.
Życzę smacznego obiadku.
Przepis na surówkę z pora, kapusty pekińskiej i selera:
Co potrzebujemy: pół pora, pół selera, 1/3 kapusty pekińskiej oraz majonez, który zespoli naszą surówkę do obiadu.
Pierwszy krok to obranie pora z brzydkich liści, odcięcie ogonka i zielonych liści. Następnie przekrawamy go na pół i płuczemy po bieżącą wodą i ostrożnie siekamy nożem. Seler obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach, aby nie zaczerniał posypujemy go szczyptą kwasku cytrynowego. A co z pekińską, siekamy drobno i płuczemy na durszlaku pod bieżąca wodą. Musimy troszeczkę poczekać aż kapusta osiąknie. Tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą z dodatkiem majonezu.
Życzę smacznego obiadku.
Przepis na surówkę z pora, kapusty pekińskiej i selera:
- pół pora
- połowa większego selera
- 1/3 kapusty pekińskiej
- majonez
- kwasek cytrynowy
Komentarze
Prześlij komentarz